Kurs i spekepølseproduksjon – gammel metode.

Norsk Hjortesenter holder kurs i spekepølse sammen med Magnhild Dyrdal (fremme til venstre) – foto (c) Johan Trygve Solheim

Lær å lage spekepølse etter gammel metode. Norsk Hjortesenter arrangerer kurs i spekepølseproduksjon etter en metode som var vanlig på Vestlandet frem til krigen.

Formålet med kurset: Deltakeren skal selv kunne lage spekepølse etter gammel metode med godt resultat.

Sentrale emner: Melkesyregjæring av kjøttfarse, stapping av pølser, røyking og speking.

Målgruppe: Alle som er interessert i tradisjonsmat og ønsker å lære gamle produksjonsteknikker.

Kontakt oss: Telefon 57 75 21 80 eller hjort@hjortesenteret.no

Kursbetingelser: Våre kursbetingelser finner du her.

Påmelding: Sjekk oversikt alle våre kurs og arrangementer.

Tidspunkt: Kurset kan arrangeres hele året.
Sted: Svanøy (Florø), Knarvik (Bergen), samt andre plasser på bestilling.
Varighet: Dagskurs eller tredagerskurs (fredag til søndag)
Antall: Maksimalt 15 deltakere
Pris: kr 2500,- for dagkurs inkl kursmateriell og lunsj

Nettbutikk: Salg av kniver, kjøttsag, trederør og -nett, vakuummaskiner, bøker, kjøttkverner, kniver og pølsetarm med mer.

Magnhild Dyrdal har begeistret mange ved å formidle kunnskapen om tradisjonsmat – foto (c) Johan Trygve Solheim

Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet. – Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.

Magnhild Dyrdal har lenge opplevd økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.
– Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og vi tapte viktig matkultur, sier Magnhild.

Den vesentligste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Og absolutt ingen tilsetningsstoffer. Metoden er trygg, og i dag godkjent av Mattilsynet.

Ren smak av det opphavelige
– De naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.

Magnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.

I 2011 ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren «Folk langs fjorden» hvor hun delte sin matfilosofi. I fjor sommer ble filmen også vist på NRK1 og NRK2 i TV-versjon. Nå fåes den kjøpt som DVD, blant annet hos Norsk Hjortesenter.

Magnhild stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, smaken har en helt spesiell dybde, sier han.