Leter du etter en julegaveidé?

Hjortekjøtt er populært som aldri før, og nå har du mulighet til å sette hjort på menyen også i jula. Kanskje den perfekte julegaven til noen du bryr deg om, og som du synes det er kjekt å lage mat sammen med?

Vi har hele hjortelår på lager og de veier fra 5 til 10 kilo. Du kan bestille hjortelår og mye annet i nettbutikken vår her.

Helstekt hjortelår er alltid suksess, men krever god plass i ovnen eller at du kjøper ett lite lår. Alternativt kan du partere hjortelåret og ta ut de enkelte stykningsdelene.

Bilde av et helt hjortelår ferdig mørnet og klart til bruk – foto (c) Egill Danielsen, Norsk Hjortesenter

Og har du allerede fryseboksen full av hjortekjøtt kan kanskje et parteringskurs være en flott gaveidé? Sjekk oversikten over allerede planlagte kurs for 2021 om ikke det er et kurs eller arrangement som passer for deg eller en du vil gjøre glad.

Oversikten over kurs finner du her!

Dersom du ønsker å partere et hjortelår du kjøper fra oss, eller som har lagt i fryseren i påvente av en god anledning, har vi laget en video som du kan følge og selv ta ut alle de ulike stykningsdelene.

 

I hjortelåret finner du disse stykningsdelene:

Mørbrad – det møreste stykke fra låret, og perfekt som biff.

Flatbiff – veldig mørt og ofte kalt plommen. Meget velegnet som biff og gjerne skjært i tykke skiver før steking. Består av en stor og liten del, som kan surres og stekes som et stykke før transjering.

Rundbiff – best egne som stek, men kan brukes som biff dersom du deler den opp i sine enkelte deler. Består i alt av 5 deler hvorav en er stor og veldig mør.

Bankebiff – også egnet som biff, men har diagonal muskulatur og må behandles deretter.

Culotte – øverste del av bankebiffen, meget godt egent som biff og helst med fettlokket på.

Lårtunge – også mør hos hjort og godt egnet som roastbiff eller Vitello Tennato di cervo.

Jegerbiff – her må alle hinner fjernes og da trenger du bare å snu den raskt i varm steikepanne.

Skanke – det er her smaken sitter, men inneholder mye bindevev og trenger lang steketid. Gjerne sous vide ved 62 grader i 12 timer.

Kvernkjøtt – avskjæret kan med fordel kvernes etter at det har vært frosset og bare neste tint. Da går det lettere gjennom kjøttkverna og kan nyttes til alt fra taco, pizza, gryter, hjorteburger, pølser mm

Kraftbein – bruker du til å koke kraft som du bruker i sausen, dampepølsene eller hjorteburgerne for å få de saftige.

Det finnes masse gode oppskrifter på nett, men her følger noen oppskrifter som nylig ble teste ut her ved Norsk Hjortesenter på Svanøy:

Oppskrifter fra Ole Jonny Eikefjord Vitello Tennato di cervo

Oppskrifter fra Truls alle Hellstrøm og rettene de laget da de var på Svanøy