Har kursa mer enn 1000

Uka før påske hadde 16 personer fra nær og fjern med interesse for hjorteoppdrett funnet vegen til Norsk Hjortesenter på Svanøy. Dermed passerte vi nummer 1000 som har deltatt på denne type kurs i vår regi forklarer daglig leder Johan Trygve Solheim.

Det er bare omlag 90 hjorteoppdrett i drift her i landet per i dag, men interessen er økende og rammebetigelsene er blitt gode.

EK2P3520 kurs april 2014 690 x 363 f66f1
Kursdeltagere ved kurs i hjorteoppdrett på Svanøy 8. – 10. april 2014 – se også våre facebooksider! Foto: Johan Trygve Solheim

Det er ikke noe mål for oss at flest mulig skal begynne med hjorteoppdrett. Vi er en kunnskapsbedrift og vårt mål er å sikre at alle med interesse for oppdrett skal få en så god innføring i næringen som mulig. De siste 15 årene har vi hatt kurs nær over hele landet, men anlegget på Svanøy egner seg svært godt til slike kurs da vi har alle nødvendige fasiliteter samlet på ett sted. For oss er det viktig at de som deltar på våre kurs får nok kunnskap til å kunne ta en for dem rett avgjørelse. Da er det like viktig å la være å starte med noe de ikke har forutsetninger for, som å finne ut at dette er noe de vil gå i gang med. At bare omlag 10 % har funnet ut at dette er midt i blinken for dem ser jeg på som et kvalitetsbevis sier Solheim.

Hjorteoppdrett er og blir ei næring for spesielt interesserte, og noe av grunntanken er at hjortebonden skal ta hånd om mest mulig å verdiskapingen selv. Det hindrer ikke at mange kan samarbeide om f.eks slakting og foredling, men det er sannsynligvis langt frem til før en ser samarbeidsformer som er vanlig ellers i husdyrbruket. Til forskjell fra mange andre produksjoner er det stor etterspørsel etter primærproduktet som er hjortekjøtt.

Les mer om kurset og næringen i Firdaposten. Der finner du et intervju med leder i Norsk Hjorteavlsforening Morten Nystad. Norsk Hjortesenter og Norsk Hjorteavlsforening har hatt et godt samarbeid i mange år, og Solheim avslutter med å understreke hvor viktig det er for næringen med en sterk bransjeorganisasjon.

Les mer om kurs i hjorteoppdrett her! Påmelding til neste kurs via kurskalenderen til høyre på sida.

Bransjeorganisasjonen sine nettsider finner du her!

Kjøp håndbok i hjorteoppdrett.