GAMMEL METODE: Spekepølsekurs med Magnhild Dyrdal i Knarvik ved Bergen


Det er slik vi på Vestlandet har laget spekepølse i hundreder av år. Metoden og smaken er unik, dette er spekepølse etter gammel metode, ulikt moderne spekepølse.

10. januar inviterer Norsk Hjortesenter til pølsekurs med legenden Magnhild Dyrdal på Alver like nord for Bergen.

dyrdal_magnhild_fotoejdGAMMEL METODE: Magnhild Dyrdal har lenge vært et yndet navn blant spekepølseelskere. Interessen har bare gått én vei de siste årene; rett oppover. Magnhild sliter med å levere nok pølser. FOTO: EGILL J. DANIELSEN


Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet. – Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.

10. januar 2014 inviterer Norsk Hjortesenter til pølsekurs med Magnhild Dyrdal og Egill J. Danielsen på Alver ved Knarvik nord for Bergen.

Påmelding: Klikk på ønsket kurs i kursoversikten til høyre.

Magnhild Dyrdal opplever massiv og økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.

Se kursfakta i bunnen av saken.

– Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og vi tapte viktig matkultur, sier Magnhild.

Den vesentligste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Og absolutt ingen tilsetningsstoffer. Metoden er trygg, og i dag godkjent av Mattilsynet.

Ren smak av det opphavelige
– De naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.

spekep__lser_fotoejdMagnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.

I 2011 ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren «Folk langs fjorden» hvor hun delte sin matfilosofi. Filmen har blitt vist en rekke ganger på NRK1 og NRK2 i TV-versjon. Nå fåes den kjøpt som DVD, blant annet hos Norsk Hjortesenter. (Klikk og bestill på epost).

Magnhild stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, smaken har en helt spesiell dybde, sier han.


Påmelding:

Til påmeldingsskjema her

Du må også sende epost med navn og din postadresse til ejd@svanoy.com

Ved spørsmål, kontakt informasjonsansvarlig ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen på tlf 900 25 780.

Kursfakta:

  • Dato: 10. september 2014
  • Sted: Alver Hjort
  • Varighet kl 9.30-16.00
  • Pris: kr 2600,- inkl lunsjmåltid
  • Påmeldingsfrist: 5. januar

Alle kursdeltakere får 1 stk hjortespekepølse. Pølsen sendes hjem til deg fra Norsk Hjortesenter når den er ferdig speket, eller utleveres på kursdagen.

Maks 15 deltakere

Mobil butikk: Salg av pølsestappere, vakuummaskiner, bøker, kjøttkverner, kniver og pølsetarm.  Se litt av vårt utvalg av kjøttbehandlingsutstyr på www.svanoybutikken.no

Kursbetingelser og regler for påmelding