Spesiell men ikke veldig uvanlig


Hvorfor blir hjorten seende slik ut? Er dette en albino?

Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim har sett mange hjorter med pigmentforandringer.

hjort pigmentforandring 1NORMALT PIGMENTERTE ØYNE: – Dette er nok snakk om en «uekte albino», det vil si pigmentforandringer av andre årsaker, sier Johan Trygve Solheim. (Viltkamerafoto: Kristian Myrmel)

Fra tid til annen observeres det hjortevilt som ikke ser ut helt som de vanligvis gjør.

En jeger fra Sande i Sunnfjord fanget nylig hjorten med de lyse feltene med viltkameraet sitt. Han lurer på hva denne fargeforandringen kan skyldes. Er hjorten en albino?

Pigmentforandringer
Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim, slår umiddelbart fast at det ikke er snakk om en albinohjort:

– Er det snakk om albino ville hele dyret vært hvitt, men viktigst av alt ville også øynene manglet pigment. Denne hjorten har normale øyne.

Solheim understreker at like lite som hvite sauer ikke er albino, behøver heller ikke en hvit eller delvis hvit hjort være det.

– Det finnes en liten mulighet for at det her er snakk om partiell albinisme, men mest sannsynligvis er dette bare en uekte albino, noe som betyr koder for annen farge eller pigmentforandringer av andre årsaker. Og dette er ikke så uvanlig som vi kanskje skulle tro.

– Genetisk forandring et annet sted
Solheim forklarer at andre faktorer enn albinisme kan resultere i lys pels:

– Dette kan være resultatet av at protein blokkerer dannelsen av pigmenter, slik som for eksempel den sesongavhengige ”albinismen” hos nordlige pattedyr som røyskatt, hare og fjellrev. Men hos denne hjorten snakker vi nok ikke som sesongvariasjoner.

– Andre ganger kan dyr ha en hvit eller svært lys pels, men har fremdeles mørkere øyne, og denne egenskapen kan blandes med de fleste andre farger å danne en mellomtype. Disse er ikke ekte albinoer, og mangelen på pigment i pelsen reflekterer forandringer i genetikken på et annet sted enn hos ekte albinoer.

Ikke veldig uvanlig
Solheim forklarer at betydelige pigmentforandringer hos hjorten egentlig ikke er veldig uvanlig:

– Dette er ikke noe man ser daglig som hjortejeger, men likevel forekommer det jevnt og trutt at slikt utseende oppstår. Vi har observert en lignende kolle blant villhjortene her på Svanøy i flere år.

– Ser gammel ut
Solheim tror denne hjorten alltid har hatt lyse eller hvite partier, og at den i tillegg er gammel.

– Hjorten har lang snute og ser generelt gammel ut. Kanskje er det en hjort som er forbi sin beste alder. Det er ingen grunn til å spare et dyr som ser annerledes ut under jakten. At denne har pigmentforandringer er ingen grunn til at den ikke skal skytes. Dersom hjorten blir felt, er Norsk Hjortesenter interessert i å få tilsendt kjeven for tannsnitt. Det hadde vært interessant å fastslå nøyaktig alder på et slikt dyr, sier Solheim.