Kurs i spekelår av hjort, gris og sau

MYK OG AROMATISK: Virkelig god spekeskinke bør ha lavt saltinnhold og lang modning. Dette er fra gris (sau til venstre), men også hjortelår kan gi mykt og smakfullt spekekjøtt. (Foto: Egill J. Danielsen)

– Jeg ble litt satt ut da jeg smakte den. Magnhilds spekeskinke smaker nesten som parmaskinke. Jeg trodde ikke noen i Norge laget en slik delikatesse. Magnhild er også flink til å speke myke hjortelår som ikke blir tørre, sier informasjonsleder ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen.

To års modning
Magnhild Dyrdal og Egill J. Danielsen gjennomgår speking av hjortelår, griselår og sauelår. Målet er å skape spekekjøtt som skiller seg fra industrikjøtt. Middelet er mindre salt, mer sjel og lenger modning.

– Du vil lære å lage spekeskinke med to års modning. Resultatet er ubeskrivelig, sier Danielsen og legger til:

– Men klart – man må være tålmodig før man setter kniven i skinken.

Smak!
Det er stor forskjell på å speke hjort, gris eller sau. Hjortekjøtt er magert, sau og gris har mer fett. Både dette, samt størrelsen på lårene påvirker fremgangsmåte og lagringstid. 

Kurset vil inneholde en teoridel og en praktisk del. Speking av lår fra alle de tre artene vil bli gjennomgått og kursdeltakerne kan studere spekelår på ulike stadier i spekeprosessen.

Formålet med kurset: Deltakeren skal kunne lage sitt eget spekelår av hjort, gris og sau med godt resultat.

Sentrale emner: Kjøttkvalitet, tørrsalting, lakesalting, speking og røyking av store kjøttstykker.

Målgruppe: Alle som er interessert i tradisjonsmat og vil lære gamle produksjonsteknikker.

Sted: Alver Hjort, ved Knarvik (Bergen).

Påmelding: Klikk på ønsket kursdato i kurskalenderen til høyre for å komme til påmeldingsskjema.

Kontakt: Daglig leder Johan Trygve Solheim på telefon 57 75 21 80 eller e-post hjort@hjortesenteret.no 

Alle deltakere får mulighet til å kjøpe et lammelår til praktisk øving på kurset, og kommer dermed i gang med sitt eget spekeprosjekt allerede på kursdagen.

Lunsjen vil bestå av en sanseavdeling hvor vi smaker ulik spekemat, både fra industrien og fra småskalaproduksjon.

Kursfakta:

  • Sted: Alver Hjort (5 min. fra Knarvik, nord for Bergen)
  • Varighet kl 9.30-15.00
  • Pris: kr 2600,- inkl lunsjmåltid

Maks 15 deltakere

Mobil butikk: Salg av pølsestappere, vakuummaskiner, bøker, kjøttkverner, kniver og pølsetarm. Vi har dessverre ikke kortterminal, men sender faktura. Se litt av vårt utvalg av kjøttbehandlingsutstyr på www.hjortebrøl.no

Kurset gjennomføres med forbehold om tilstrekkelig antall deltakere. Kursavgift refunderes ved avlyst kurs. Ved avmelding etter påmeldingsfristen refunderes kun halv kursavgift. Avlyst deltakelse som fremsettes mindre enn 24 timer før kursstart gir ingen refusjon.