Spekepølsekurs med Magnhild Dyrdal i Eidfjord 4. oktoberMATKULTURFESTIVALEN I EIDFJORD: Lær å lage spekepølse etter gammel metode.

4. oktober inviterer Hardanger Matkulturfestival og Norsk Hjortesenter til pølsekurs med  Magnhild Dyrdal og Egill J. Danielsen i Eidfjord.

dyrdal_magnhild_fotoejdGAMMEL METODE: Magnhild Dyrdal har lenge vært et yndet navn blant spekepølseelskere. Interessen har bare gått én vei de siste årene; rett oppover. Magnhild sliter med å levere nok pølser. FOTO: EGILL J. DANIELSEN

4. oktober inviterer Hardanger Matkulturfestival og Norsk Hjortesenter til pølsekurs med legenden Magnhild Dyrdal og Egill J. Danielsen i Eidfjord.

Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet. – Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.

Magnhild Dyrdal har lenge opplevd økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.

Se kursfakta i bunnen av saken.

– Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og vi tapte viktig matkultur, sier Magnhild.

Den vesentligste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Og absolutt ingen tilsetningsstoffer. Metoden er trygg, og i dag godkjent av Mattilsynet.

Ren smak av det opphavelige
– De naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.

spekep__lser_fotoejdMagnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.

I 2011 ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren «Folk langs fjorden» hvor hun delte sin matfilosofi. I fjor sommer ble filmen også vist på NRK1 og NRK2 i TV-versjon. Nå fåes den kjøpt som DVD, blant annet hos Norsk Hjortesenter. (Klikk og bestill på epost).

Magnhild stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, smaken har en helt spesiell dybde, sier han.


Påmelding:

For påmelding klikk her!

Ved spørsmål, kontakt informasjonsansvarlig ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen på tlf 900 25 780.

Kursfakta:

  • Dato: 4. oktober 2013
  • Sted: Eidfjord
  • Varighet kl 11-18.00
  • Pris: kr 2600,- inkl lunsjmåltid
  • Påmeldingsfrist: 20. september

Alle kursdeltakere får 1 stk hjortespekepølse. Pølsen sendes hjem til deg fra Norsk Hjortesenter når den er ferdig speket, eller utleveres på kursdagen.

Maks 15 deltakere

Mobil butikk: Salg av pølsestappere, vakuummaskiner, bøker, kjøttkverner, kniver og pølsetarm. Vi har dessverre ikke kortterminal, men sender faktura. Se litt av vårt utvalg av kjøttbehandlingsutstyr på www.svanoybutikken.no

Kurset gjennomføres med forbehold om tilstrekkelig antall deltakere. Kursavgift refunderes ved avlyst kurs. Ved avmelding etter påmeldingsfristen refunderes kun halv kursavgift. Avlyst deltakelse som fremsettes mindre enn 24 timer før kursstart gir ingen refusjon.