HJORT 2012 I FLORØ: – Er gullalderen over i hjorteskogen?


Avskytingen av hjort gikk ned for første gang på 20 år i fjor. Betyr det at vi er over toppen? Dette og mange andre spørsmål blir besvart under «Hjort 2012» i Florø 29.-30. august. Det blir også workshops med tanke på at du skal ha noe nyttig med deg hjem etter dagene i kystbyen. 

– Målet er at du som er grunneier, valdleder eller jeger skal reise hjem med konkret kunnskap og verktøy til å lage ferdig bestandsplan for ditt område. Og at du som viltforvalter skal kunne sette kommunens mål for hjortebestanden, sier Johan Trygve Solheim.

hjorter_p___v__rbeite_fotoejdFOR MYE ELLER FOR LITE?: Enten du synes bestanden av hjort er for høy eller for lav i ditt område, vil du få faglig fundert veiledning i forhold til hvordan den kan styres ved hjelp av bestandsplaner og rettet avskytning. FOTO: EGILL J. DANIELSEN

 

Invitasjon og påmeldingsskema kan du laste ned her eller via vår nettbutikk.

Avskytingen av hjort gikk ned for første gang på 20 år i fjor. Betyr det at vi er over toppen? Dette og mange andre spørsmål blir besvart under «Hjort 2012» i florø 29.-30. august. Det blir også workshops med tanke på at du skal ha noe nyttig med deg hjem etter dagene i kystbyen.

NB: Ny påmeldingsfrist: 22. august

– Målet er at du som er grunneier, valdleder eller jeger skal reise hjem med konkret kunnskap og verktøy til å lage ferdig bestandsplan for ditt område. Og at du som viltforvalter skal kunne sette kommunens mål for hjortebestanden, sier Johan Trygve Solheim, og legger til:

– Visste du forresten at fri kalveavskyting i praksis ikke vil redusere bestanden?

Blir det nedgang nå?
I fjor ble det for første gang siden 1989 registrert nedgang i
antall felte hjorter i Norge. 36 800 hjorter ble felt av jegerne, en nedgang på 2 300 dyr fra toppåret 2010.

I mer enn 20 år har fellingskvotene for hjort økt til et nivå som få trodde var mulig. På tross av stadig økende uttak, har bestanden underveis tilsynelatende blitt enda mer tallrik. Er vi over toppen nå? Hva venter oss i fremtiden? Hvilken hjortebestand vil vi ha?

Se dagprogram for Hjort 2012 her

Årets hjorteseminar er det 13. i rekken, og samler de beste og mest oppdaterte foredragsholderne innen sine fagfelt til to hektiske sensommerdager i Florø.

Hvordan nå målet
Kan vi styre hvordan hjortebestanden utvikler seg fremover? Kan områder som ønsker økt tetthet av hjort få til dette ved hjelp av økt bevissthet rundt hvilke dyr man feller? Hvorfor er det slik at maksimalt kjøttutbytte oppnås ved uttak av unge dyr?

Og hvordan kan det forklares at fri kalveavskyting i realiteten ikke vil påvirke bestanden negativt?

Hva skal til for å oppnå en høy bestand av store troféhjorter? Og har vi egentlig noen gang hatt bedre utgangspunkt for virkelig mange store bukker i skogen?

Reis hjem med kunnskap og verktøy til bestandsplan
Hva krever den nye Hjorteviltforskriften av kommunene og bestandsplanområdene? Forresten: hva er egentlig et bestandsplanområde?

Disse og mange andre spørsmål vil både bli besvart og debattert i Flora Samfunnshus 29.-30. august.

Nytt av året er at vi organiserer deler av seminaret som workshops. Målet er at du som er grunneier, valdleder eller jeger skal reise hjem med en ferdig bestandsplan for ditt område. Og du som er viltforvalter skal i løpet av disse dagene få praktisk hjelp til å lage en god kommuneplan for hjort ved hjelp av våre veiledere.

Hjort 2012 tjuvstarter alt 28. august med Hjortepub. Her blir det hjortepizza og det legendariske hjorteølet fra Kinn Bryggeri på menyen. Onsdag 29. inviterer vi til båttur til Svanøy, omvisning på Norsk Hjortesenter og festmiddag på Norsk Hjortesenter etter at seminarprogrammet er over.

Program

Invitasjon og foreløpig program finner du her. Seminaret avsluttes med lunsj klokken 13:00 – 13:30 dag 2. Mer detaljert program publiseres på våre nettsider i slutten av juli.

Påmelding
Elektronisk påmelding og informasjon på Svanøybutikken eller laste ned