– Hjorten er ikke farlig


Flere medier har denne våren slått opp at hjort har angrepet mennesker. Blant annet ble to jenter på tur med hund jaget av en hjortekolle i Bergen.

– Hjorten er ikke farlig, og meg bekjent har det aldri vært rapportert at villhjort har skadet mennesker i Norge, sier daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim.

 

printscreen_bt_angrepet_av_hjortFORSTÅR AT DET VAR SKREMMENDE: – Kolla var ute etter å forsvare kalven sin mot hunden til jentene, forklarer Johan Trygve Solheim.

– Hjorten er ikke farlig, sier daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim. Flere medier har denne våren slått opp at hjort har angrepet mennesker. Blant annet ble to jenter på tur med hund jaget av en hjortekolle i Bergen.

– Meg bekjent har det aldri vært rapportert at villhjort har skadet mennesker i Norge. Det er både feilaktig og trist om mediene skaper et bilde av hjorten som farlig slik at folk blir redde, understreker Solheim. 

Han forklarer at hund oftest er utløsende faktor når hjorten blir aggressiv. Dermed er det mennesker på luftetur med bikkja og jegere på jakt med hund som en sjelden gang kan oppleve at hjorten ikke trekker seg unna, men kommer imot dem.

Urinnstinkter
– Gjennom evolusjonen har hjorten lært at det er livsviktig og forsvare seg og sitt avkom mot ulven. Hunden er ganske enkelt den moderne ulven og det er helt naturlig at hjorten vil forsvare seg.

– På denne tiden av året har kollene dessuten nyfødte kalver gjemt i skogen, og hjorten i Bergen oppfattet nok bikkja som en konkret trussel mot sitt eget avkom. Derfor er det helt naturlig at den gjorde som den gjorde – og var ute etter hunden og ikke jentene, forklarer Solheim.

– Må være trengt opp i et hjørne
I Florø kom fem år gamle Kevin hjem til mor og fortalte at han hadde blitt bitt i fingeren av en hjort. At hjorten skal bite er heller ikke noe man skal frykte, sier Solheim:

– Gutten har åpenbart vært nær hjorten, men at den responderer med å bite er generelt svært lite sannsynlig. Da er det større sjanse for at hjorten sparker med klauvene. Men for at noe slikt skal skje må hjorten være ordentlig trengt opp i et hjørne eller eventuelt i direkte forsvar for en nyfødt kalv. Episoden i Florø skjedde før kalvingen, konstaterer Solheim.