Nytt pølsekurs med Magnhild Dyrdal 14. april

 

Det første kurset med Magnhild Dyrdal er nå fulltegnet og det blir nytt kurs allerede
lørdag 14. april. Så her er det bare å hive seg rundt og melde seg på for å lære å lage spekepølse på den gamle måten.
 
 
– Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier Magnhild. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet – og ingen kunstige tilsetningsstoffer!

 
 
 
 
 
 
magnhild_i_prod_lok_gc7d9967_640_x_400
KJENT FOR PØLSENE: Magnhild Dyrdal (i midten), her sammen med Kari Støfringsdal (til venstre) og Aud Slettehaug, har lenge vært et yndet navn blant pølseelskere. Interessen for spekepølsene har bare gått én vei de siste årene; rett oppover. FOTO: JOHAN TRYGVE SOLHEIM

 
 
Du har kanskje vært på kino og sett den prisvinnende dokumentarfilmen ”Folk ved Fjorden”?
 
Det er akkurat denne Magnhild som du nå kan delta på kurs med. Klikk gjerne på linken over og se en trailer av filmen der vi følger Magnhild Dyrdal og moren Maria på over 90 år.  Magnhild er kjent som matkultur-personlighet og legendarisk for den spesielle metoden med melkesyregjæring av kjøttet.

 
 
Og Magnhild Dyrdal opplever ikke uten grunn massiv og økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Hun deler mer enn gjerne kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve. Det første kurset er allerede fulltegnet og grunnet den store interessen setter vi nå opp ny kursdato lørdag 14. april. Se kursfakta i bunnen av saken.
 

 
Ikke startkultur
– Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i nær hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke startkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og viktig matkultur, sier Magnhild.

 
 
Den viktigste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvikles de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri tilsetningsstoffer eller krydder i pølsene. Metoden er godkjent av Mattilsynet.

 
 
Ren smak av det opphavelige

 
– Det er de naturlige prosessene som skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun. Magnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon. Og hun stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

 
 
– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Mange med meg har blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, den må være bortimot verdens beste, sier han.
 

 
Påmelding:

 
Påmelding skjer ved innbetaling av kursavgift til kontonr 3775.03.20962. NB: Merk innbetalingen «Pølsekurs 14. april». Du må også sende e-post med navn og din postadresse (du får postpakke i etterkant, se nedenunder) til ejd@svanoy.com

 
Ved spørsmål, kontakt informasjonsansvarlig ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen på tlf 90 02 57 80 eller ring sentralbordet på Norsk Hjortesenter 57 75 21 80
 

 
Kursfakta:

  • Dato: 14. april
  • Sted: Alver Hjort (5 min. fra Knarvik, nord for Bergen)
  • Varighet kl 09.30-16.00
  • Pris: kr 2500,-
  • Maks 15 deltakere
Alle kursdeltakere får:

  • 1 stk hjortespekepølse som du selv har laget. Pølsen sendes hjem til deg fra Norsk Hjortesenter når den er ferdig speket.
  • Gavekort på kr 500 til bruk på utvalgte produktgrupper* i Hjortesenterets nettbutikk: Svanøybutikken.
 
Kurset gjennomføres med forbehold om tilstrekkelig antall deltakere. Kursavgift refunderes ved avlyst kurs.

 
*Gjeldende produkter: Vakuumpakkere, pølsestappere, kjøttkverner og Sous Vide-maskiner.