– Hun lager verdens beste spekepølse


Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet.

– Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.

26. oktober 2012 inviterer Norsk Hjortesenter igjen til pølsekurs med Magnhild i Alver Hjort sine lokaler utenfor Knarvik.

dyrdal_magnhild__ii_fotoejdKJENT FOR PØLSENE: Magnhild Dyrdal har lenge vært et yndet navn blant pølseelskere. Interessen har bare gått én vei de siste årene; rett oppover. FOTO: EGILL J. DANIELSEN

Magnhild Dyrdal opplever massiv og økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.

Se kursfakta i bunnen av saken.

NB: Vi har stadig nye kurs med Magnhild Dyrdal på programmet. Se kurskalender til høyre.

– Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i nær hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og viktig matkultur, sier Magnhild.

Den viktigste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Metoden er trygg, og godkjent av Mattilsynet.

Ren smak av det opphavelige
– Nei, de naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.

spekep__lser_fotoejdMagnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.

I høst ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren «Folk langs fjorden» hvor hun delte sin matfilosofi. Og hun stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

– Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, den må være bortimot verdens beste, sier han.


Påmelding:

Påmelding skjer ved innbetaling av kursavgift til kontonr 3775.03.20962. NB: Merk innbetalingen «Pølsekurs 26. oktober».

Du må også sende epost med navn og din postadresse (du får postpakke i etterkant, se nedenunder) til ejd@svanoy.com

Ved spørsmål, kontakt informasjonsansvarlig ved Norsk Hjortesenter, Egill J. Danielsen på tlf 900 25 780.

Kursfakta:

  • Dato: 26. oktober 2012
  • Sted: Alver Hjort (5 min. fra Knarvik, nord for Bergen)
  • Varighet kl 9.30-16.00
  • Pris: kr 2500,-

Alle kursdeltakere får:

  • 1 stk kingsize hjortepølse som du selv har laget. Pølsen sendes hjem til deg fra Norsk Hjortesenter når den er ferdig speket.
  • Gavekort som gir 10% rabatt til bruk på utvalgte produktgrupper* i Hjortesenterets nettbutikk: Svanøybutikken.

 

Maks 15 deltakere

Kurset gjennomføres med forbehold om tilstrekkelig antall deltakere. Kursavgift refunderes ved avlyst kurs.

 

*Gjeldende produkter: Vakuumpakkere, pølsestappere, kjøttkverner og Sous Vide-maskiner. Gavekortet gjelder kun kjøp over kr 3000,-