Slik vil han få flere storbukker

Kristian Myrmel fra Sande i Gaular har sett seg lei på at andelen store, godt voksne hjortebukker er lav i den lokale hjortestammen. Han har tatt et høyst originalt initiativ  til å bedre situasjonen.

– Dette kan slå to veier. Det kan bli både flere og færre storbukker ut av dette, sier daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim.


 

 

 

myrmel_kristian_fotoejdVIL INSPIRERE: – Vil vi ha flere virkelig grove kronhjorter må vi spare dem som har best forutsetninger for å bli nettopp det, mener Kristian Myrmel. Foto: Egill J. Danielsen«Skyt den minste hjortebukken!» Slik inviterer Kristian Myrmel til en uhøytidelig konkurranse blant landets hjortejegere. Jaktbloggeren har allerede fått mange deltakere til konkurransen som han mener skal føre til flere storbukker i terrenget – ikke bare i sitt eget jaktområde, men potensielt andre plasser også.

– Mange av bukkene som vi tror er store, er egentlig ikke utvokste. Om de får bli enda eldre, blir de enda større. Derfor må vi spare bukker som er grove, men ”på vei opp”, sier Kristian.

For å vekke oppmerksomhet rundt temaet inviterer jaktbloggeren til konkurranse om å skyte den minste bukken i høst. På den måten mener han fokuset kan rettes i riktig retning, bort fra de flotte, men ikke utvokste kronhjortene som lett beskattes for hardt.

Dreie fokus

– Det er alltid stas å skyte noe stort. Slikt blir det vel nærmest konkurranse om automatisk, humrer han.

– Poenget mitt er å stimulere til uttak av små og svake bukker med dårlig gevir slik at hjortene med best forutsetninger kan få tid på seg til å utvikle flotte trofeer. Dersom konkurransen fører til at femti jegere i Norge i år bruker det frie løyvet sitt til å ta ut et svakt dyr i stedet for den vanlige jakten på et – ofte likevel for dårlig trofe – vil femti bukker bli enda større neste år. Det hadde vært flott om noe slikt kunne skje, sier Myrmel.

Den ivrige jegeren skriver på bloggen sin at målet er at flere grove bukker skal få brøle sine brunstbrøl i høst, for at kollene skal komme tidligere i brunst og kalvene dermed få tidligere fødsel og bedre livsvilkår.

Han har selv skaffet premien til den som skyter den minste bukken i år; en High Peak jaktsekk i lydløst stoff. Konkurransen gjelder bukker fra 2 ½ år og eldre.

– Kan gå to veier

Daglig leder ved Norsk Hjortesenter, Johan Trygve Solheim ser for seg at en slik konkurranse kan påvirke bestanden av store bukker på to måter:

– Dersom dette fører til bevisstgjøring og dreining fra å skyte de flotteste, men likevel ganske unge kronhjortene til å ta ut svake dyr i stedet, vil det være bra. Da vil vi på sikt få flere virkelig store bukker å jakte på.

– Men dersom konkurransen medfører økt totaluttak av bukker, kan den på sikt bidra til færre prakteksemplarer. Husk på at for å utvikle de beste dyrene, må mange nok bukker vokse opp. Sparing av bukker i alle aldersklasser må til.

Les mer om konkurransen på Kristian Myrmels jaktblogg På hjortefot