Sidesti - Hjem - Kurs Seminar - Spekepølse

Kurs i spekepølseproduksjon
dyrdal_magnhild_fotoejdGAMMEL METODE: Magnhild Dyrdal har lenge vært et yndet navn blant spekepølseelskere. Interessen har bare gått én vei de siste årene; rett oppover. Magnhild sliter med å levere nok pølser. FOTO: EGILL J. DANIELSEN

Lær å lage spekepølse etter gammel metode - med Magnhild Dyrdal. Norsk Hjortesenter arrangerer kurs i spekepølseproduksjon etter en metode som var vanlig på Vestlandet frem til krigen.

Formålet med kurset: Deltakeren skal selv kunne lage spekepølse etter gammel metode med godt resultat.

Sentrale emner: Melkesyregjæring av kjøttfarse, stapping av pølser, røyking og speking.

Målgruppe: Alle som er interessert i tradisjonsmat og ønsker å lære gamle produksjonsteknikker.

Kontakt: Daglig leder Johan Trygve Solheim på telefon 57 75 21 80 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Kursbetingelser: Klikk her

Påmelding: Klikk her

Kursfakta:
  • Tidspunkt: kurset arrangeres både høst og vinter
  • Sted: Svanøy (Florø), Knarvik (Bergen), samt andre plasser på bestilling.
  • Varighet: Dagskurs eller tredagerskurs
  • Kursdeltakerne får 1 stk spekepølse med seg hjem
  • Maks 15 deltakere
Mobil butikk:
Salg av pølsestappere, vakuummaskiner, bøker, kjøttkverner, kniver og pølsetarm.  Se noe av vårt utvalg av kjøttbehandlingsutstyr på 
hjortebrøl.no


Spekepølse etter gammel metode

Magnhild Dyrdal er kjent for å lage spekepølse på gamlemåten. I motsetning til industrien bruker hun langsom melkesyregjæring av kjøttet. - Spekesmaken trenger tid for å utvikle seg, sier hun.


Magnhild Dyrdal har lenge opplevd økende etterspørsel etter spekepølsene fra Dyrdal Gardsmat. Nå ønsker hun å dele kunnskapen sin med andre, slik at den gamle metoden med melkesyregjæring skal overleve.
- Før krigen ble spekepølser laget på denne måten i hver eneste bygd på Vestlandet. Så kom industrien med krav til rask produksjon, og man begynte å bruke starkultur i stedet for naturlig modning av kjøttfarsen. Da mistet vi både noe av spekesmaken og vi tapte viktig matkultur, sier Magnhild.

Den vesentligste faktoren i Magnhilds metode er at kjøttdeigen skal modne i flere uker før pølsene stappes. Da utvilkes de gode melkesyrebakteriene som gir den flotte spekesmaken. Magnhild bruker aldri krydder i pølsene. Og absolutt ingen tilsetningsstoffer. Metoden er trygg, og i dag godkjent av Mattilsynet.

Ren smak av det opphavelige
- De naturlige prosessene skal gi smaken. Dropper man krydder, kommer dyrets egensmak i fokus på en helt annen måte, understreker hun.

spekep__lser_fotoejdMagnhild Dyrdal ønsker å trappe ned virksomheten, og brenner for å gi fra seg kunnskap om ren og naturlig matproduksjon.

I 2011 ble hun kinokjendis i den prisbelønte dokumentaren "Folk langs fjorden" hvor hun delte sin matfilosofi. I fjor sommer ble filmen også vist på NRK1 og NRK2 i TV-versjon. Nå fåes den kjøpt som DVD, blant annet hos Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen . (Klikk og bestill på epost).

Magnhild stiller villig opp som kursleder for Norsk Hjortesenter. Det er daglig leder Johan Trygve Solheim glad for:

- Vi er veldig fornøyd med å ha fått en slik kapasitet på gardsmat som foredragsholder og praktisk underviser. Jeg har selv blitt hekta på hjortepølser fra Magnhild, smaken har en helt spesiell dybde, sier han.






 


Besøke oss på Svanøy i 2017?

Mange ønsker å se de vakre hjortene og å ta selfier med dem. Vi har åpent for omvisning og busstransport på bestilling. Ta kontakt med oss på telefon 57752180 og avtale et besøk. Avtales senest én dag i forvegen. Det er også mulig å kjøpe ulike produkter av hjort.

Vi har iZettle

Kurskalender:

 

17. - 18. mars 2017:
Viltseminar med hjort i fokus, Førde

24. - 26. mars 2017:
Fotokurs med Oddleiv Apneseth, Svanøy

4. - 6. april 2017:

Kurs i oppdrett av hjortevilt, Svanøy

Har du spørsmål om kurs?
Mange kurs for 2017 er nå under planlegging, og du kan gjerne ta kontakt om du har spesielle ønsker:

Kursansvarlig: 95 94 27 74 (johan@svanoy.com)
Sentralbord: 57 75 21 80 (hjort@hjortesenteret.no)


 Direkte til påmelding alle
våre kurs her!



Filmer:

Her finner du lenker til filmer der ansatte ved Norsk Hjortesenter medvirker, eller filmer vi har laget sammen med andre. Blant annet kan du se "Med hjerte for Hjorten" fra NRK sin serie "Folk" og en rekke filmer fra engelske Fieldsport Channel TV.

Det er dessverre mange filmer som ikke lengre er tilgjengelige på nett. Blant annet Sommer Dag fra Svanøy med Olav Stedje (NRK 2001), Nordic Nosh (ITV Studios 2002), Den Vesle Dyrlegen (NRK) med flere. 

Her er likevel mye å velge i allerede. Og det kommer flere filmer i tiden fremover, og flere med fokus på blant annet partering og tilberedning av hjortevilt generelt og hjort spesielt.

Norge Rundt (2000):
Norge Rundt 225 x 126 0a1cc

Norske Kysten (2010):
Norsk Kysten 225 x 126 cf8f4

Med hjerte for hjorten (2014):
Folk NRK 225 x 126

Reinsjakt i Nordfjella (2015):
Fieldsport 1 reinsjakt episode 1 225 x 126 

Partering av reinsdyr (2015):
Fieldsport 2 reinsjakt episode 2 225 x 126

Reinstestikler (2015):
Fieldsport 3 reinsjakt episode 3 225 x 126

Elgjakt på Finnskogen (2015):
Fieldsport 4 elgjakt Maarud Gaard 225 x 126

Vomming av villhjort, Svanøy (2015):
Fieldsport 5 hjortejakt med vomming Svan y 1 225 x 126

Seljakt (Havert), Svanøy (2016):
Fieldsport 6 seljakt 225 x 126 5f142

Chinese Water Deer, England (2017):
Fieldsport 7 CWD dobbel 225 x 126 48f5e

Partering 1, Villmarksmessa i Etne:
Partering av hjort 226 x 169 9618b

Partering 2, Villmarksmessa i Etne:
Partering av hjort 226 x 169 9618b


Bli med på hjortejakt:


Hjortejakta for 2016 ble avsluttet 23. desember. Ny sesong starter 1. september 2017, og jakta er under planlegging. Det settes til vanlig opp 4 jakthelger - en hver måned. Kalenderen kommer her.

Det er også mulig å be om tilbud på eget opplegg i hele neste jaktsesongen 1.09. - 23.12.2017.

Har du spørsmål om hjortejakt?


Jaktleder: 95 94 27 74 (johan@svanoy.com)
Sentralbord: 57 75 21 80 (hjort@hjortesenteret.no)

Følg oss på facebook

facebook-115px

Årsrapporter fra Hjortesenteret


Årsrapport 2014

Årsrapport 2015 (foreløpig)



Hjorteviltportalen

Hjortevilt - Logo 225 x 113

Hjort i media

Våre sentrale støttespillere

lmd no 225 x 38
Mdir logo hoved pos RGB 225 x 225